šŸ‡¬šŸ‡§Ā 7:55:44! Got exactly what I came for. Triple crown for me here at Challenge Almere Amsterdam. Set a new course record which stood for almost 20 years, set a new Slovenian ironman distance record and finally yet importantly, I smashed my personal best for 10 minutes from last year here in Almere. This is highlight of my career and Holland is going to stay in my heart for the rest of my life.

šŸ“øphoto credit: James Mitchell /Challenge Almere

Less than 100 humans managed to cross ironman distance in less than 8 hours and my personal goalĀ was to join the club before number reaches 100. I knew that I was ready and numbers were predicting time tight race against the clock. I have lost some time in the water, gain some strength on the bike and used experience gained in a last year run. I did a perfect race, spot on with power output and running paces. Never got into huge troubles, but I was very surprised how Cameron Wurf ran the first three rounds. On the wings of crowd I almost sprinted to the finish line and crossing the line as winner of 36th Challenge Almere triathlon.Ā 

šŸ“øphoto credit: James Mitchell /Challenge Almere

Ā 8.9.2018 bo za vedno ostal v mojem spominu in Nizozemska kot država mojih največjih uspehov. Že lani sem na isti progi osojil 3.mesto na EP v dolgem triatlonu in tako prvič resneje opozoril, da tudi v Posavju raste svetovni triatlonski Å”ampion. Rezultati in natančne analize treniningov so nakazovale, da bi ob optimalnem razpletu bilo moč pričakovati čas pod 8 urami. To pomeni brez tehničnih težav, ob pravilni razporeditvi moči in dobrih vremenskih pogojih. Slednje je bila največja spremenljivka in povsod je bilo govora ali bomo imeli ugodno smer vetra, predvsem pa če bo cestiŔče na kolesarskem delu ostalo suho. Zgodila se je tekma brez napake, z veliko mero potrpežljivosti in brzdanja tekmovalnosti. Plavanje je bilo prijetno in brez težav sem prepustil narekovanje tempa sotekmovalcu, lahko bi bilo nekoliko hitrejÅ”e, saj sva v drugem krogu prehitevala zaostale tekmovalce. Odlična menjava in nato vožnja z vetrom v hrbet v dolžini 40 km, moč pritiskanja na pedalke sem skrbno kontroliral in ostajal na zgornji meji Å”e dovoljenega (310 w). Z mislijo o teku sem se lotil drugega kolesarskega kroga in moč pedaliranja nekoliko znižal (-3%). Dan pred tekmo so mi napovedovali 61% možnosti za zmago, ker naj bi imel od vseh nastopajočih najboljÅ”e tekaÅ”ke noge. Samozavestno sem napovedal, da lahko izničim tudi zaostanek do 10 min po kolesarskem delu. Ta je bil v T2 znatno manjÅ”i in je znaÅ”al 4 min za najboljÅ”im kolesarjem med dolgoprogaÅ”i, tudi aktualnim rekorderjem kolesarske proge znamenitega IM na Havajih, Cameron Wurfom. Z mislijo o lanskem nastopu in težavami, ki so se mi pripetile na tekaÅ”kem delu sem pričel maraton nekoliko rezervirano s tempom 3:45 min/km. Prednost je po polovici ostala skoraj nespremenjena in že se je pojavil kanček dvoma. Maja mi je sporočila trenerjeve besede in zagrizel sem v najpomembnejÅ”i del tekmovalnega dne – zadnjih 15 km tekaÅ”kega dela. Ohranjam nastavljeno hitrost, le 5 posameznih kilometrov znotraj maratona je bilo slabÅ”ih od 4:00 min/km in Å”e to ravno na tej magični meji. V 4. in 5. krogu sem ujel tekmovalca pred seboj in pričel zadnji krog v popolni evforiji. Pred men oj je bila tekma z rekordom proge, ki je do sedaj znaÅ”al 7:57.46. Vedel sem, da je rekord dosegljiv a na progi nisem želel pustiti niti sekunde. V zadnjih metrih sem sprintal na krilih fantastičnih navijačev in kot prvi Slovenec zaključil pod 8 urami. V zgodovini triatlona je manj kot 100 tekmovalcev zaključilo 226 km (3.8 km, 180 km, 42.2 km) razdaljo v manj kot 8 urah in s tem časom se uvrŔčam na približno 35. mesto najhitrejÅ”ih dolgoprogaÅ”ev.

šŸ“øphoto credit: James Mitchell /Challenge Almere